Наближаються Великодні і травневі свята. Щоб вихідні минули без небажаних наслідків для здоров’я, зокрема, аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Іршавського РВ Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області рекомендують:
- оминати місця стихійної торгівлі, купувати харчові продукти лише у стаціонарних закладах торгівлі чи на офіційних ринках;
- уважно вивчати маркування, перевіряти терміни придатності до споживання харчових продуктів, за найменших сумнівів щодо безпечності не купувати такі продукти;
- не купувати м’ясні, рибні, кондитерські вироби, консервовані продукти, виготовлені в домашніх умовах;
- купуючи продукти на ринках, вимагати у продавця експертний висновок лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що засвідчує безпечність продукції;
- дотримуватись температурного режиму при зберіганні продуктів (вказані на упаковці), особливо тих, що швидко псуються;
- дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;
- гарячою водою та миючими засобами для посуду слід вимивати робочий стіл на кухні, розробні дошки та кухонний інвентар, зокрема ті предмети, на яких розробляли сире м’ясо, водночас потрібно використовувати окремий інвентар для обробки сировини та готових страв і зберігати їх у холодильнику окремо;
- не варто готувати страви, особливо які швидко псуються, «із запасом», якщо страва готувалася заздалегідь, її слід перед вживанням перекип’ятити або просмажити, а не розігрівати;
- не потрібно брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби та інші);
- при споживанні овочів, фруктів та ягід слід добре промити їх питною водою, а при споживанні дітьми - обробити окропом;
- краще не використовувати для питних потреб та приготування їжі воду з незнайомих джерел, при виїзді на природу необхідно мати зі собою запас питної води гарантованої якості для миття рук, посуду та приготування їжі;
- на відпочинку не рекомендується приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, салати, заправлені майонезом, тощо), не допускати контакту харчових продуктів з ґрунтом та піском, забезпечити їх захист від мух, гризунів;
- слід дотримуватись правил особистої гігієни, ознайомити з ними дітей та ретельно стежити за тим, щоб вони їх виконували;
- не переїдайте, не вживайте надмірної кількості алкоголю та гострих закусок.
У випадку виявлення ознак кишкового захворювання або харчового отруєння слід негайно звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати швидку допомогу. Не займайтесь самолікуванням!
Аби не зашкодити своєму здоров’ю, будьте виваженими та поміркованими за святковим столом.Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!
Остання зміна сторінки: 26-04-2019 23:17